Känsloätning och matkaos under semestern

Jul 23, 2024 |

Vill du ha en gratis kickstarts-guide inför hösten? Den laddar du ner här

...

Sommaren är här, och med den kommer soliga dagar, längre kvällar och ofta en efterlängtad semester. För många innebär detta en tid att koppla av och njuta av livet lite extra. Men för dem som kämpar med känsloätande kan ledigheten också innebära ökad stress och utmaningar kring mat. Här är några tips och insikter för att hantera känsloätande och skapa en mer avslappnad relation till mat under semestern.

Förr brukade jag se semestern som en chans att hetsäta, för jag visste att nästa diet lurade runt hörnet när hösten skulle börja. Under dessa veckor tillät jag mig själv att äta fritt, och det spårade ofta ur. Jag kände mig fri från dieternas strikta regler, men det var också då jag åt mest och gick upp i vikt. Det var en cykel av ångest och onödig stress – jag åt inte för att jag var hungrig eller njöt av maten, utan för att jag kände att jag måste passa på innan alla krav och regler kom tillbaka.

Det tog mig tid att inse att detta mönster inte bara var ohållbart, utan också skadligt för min relation till mat och min egen kropp. Genom att äta Matfritt, har jag äntligen hittat en balans. Jag har lärt mig att lyssna på min kropp, att äta när jag är hungrig och sluta när jag är mätt. Det har hjälpt mig att bryta den destruktiva cykeln av hetsätning och dieter.

Nu kan jag njuta av semestern utan ångest och skuld, och utan att känna att jag måste "passa på" att äta allt jag ser. Intuitivt ätande har gett mig friheten att njuta av maten på ett balanserat sätt, och det har verkligen förändrat mitt liv till det bättre.

Förstå Känsloätande

Känsloätande innebär att använda mat som ett sätt att hantera känslor snarare än att tillfredsställa fysisk hunger. Det kan vara ett sätt att trösta sig själv vid stress, tristess, ångest eller glädje. Under semestern, när rutiner bryts och sociala situationer förändras, kan dessa känslor bli extra intensiva och frestelserna fler.

Identifiera Dina Triggers

Det första steget i att hantera känsloätande är att bli medveten om vad som utlöser det. För dagbok över dina matvanor och känslor. Lägg märke till mönster och situationer där du tenderar att vända dig till mat för tröst. Är det efter en hektisk dag på stranden? Eller kanske efter en konflikt med familjen? Genom att identifiera dessa triggers kan du börja hitta alternativa sätt att hantera dina känslor.

Planera Förutseende

Semester innebär ofta oregelbundna måltider och snacks. Att planera för dessa situationer kan hjälpa dig att undvika impulsiva beslut. Ha mättande snacks till hands, som färska frukter, nötter eller yoghurt, som du verkligen tycker om. Planera också dina måltider i förväg när det är möjligt, så att du inte hamnar i situationer där du är överhungrig och tappar kontrollen och äter förbi en skön mättnad.

Lägg till Alternativa Strategier

När du känner ett sug efter mat, stanna upp och fråga dig själv om du verkligen är hungrig eller om det är en känsla du försöker hantera. Om det är det senare, prova att utforska andra sätt att hantera dessa känslor. Kanske en promenad i naturen, en stunds meditation, eller att skriva ner dina tankar i en dagbok kan hjälpa. Att prata med en vän eller familjemedlem kan också vara ett bra sätt att få stöd och perspektiv.

Öva Självsnällhet

Det är viktigt att vara snäll mot dig själv, särskilt under semestern. Känsloätande är vanligt och du är inte ensam om att uppleva det. Om du märker att du faller tillbaka i gamla mönster, döm inte dig själv för hårt. Acceptera att det är en del av din resa och använd det som en lärdom för framtiden. Påminn dig själv om att det är okej att inte vara perfekt och att varje steg mot en bättre relation till mat är viktigt.

Skapa En Stödjande Miljö

Att ha ett starkt stödsystem kan göra en enorm skillnad. Prata med dina nära och kära om dina mål och utmaningar. De kan erbjuda stöd och förståelse, vilket kan vara ovärderligt under stressiga tider. Du kan också söka stöd från mig som din coach i intuitivt ätande som förstår vad du går igenom.

Njut Av Sommaren

Kom ihåg att semestern är till för att njutas. Fokusera på de positiva aspekterna av sommaren – tid med nära och kära, nya upplevelser, och avkoppling. Ge dig själv tillåtelse att njuta av maten och upplevelserna utan skuld. Att äta intuitivt innebär att lyssna på din kropp och njuta av maten på ett sätt som känns bra för dig.

Ta hand om dig själv och ha en fantastisk sommar!

Ljus & Kärlek

//❤️ My

...

PS! I sommar kan du som har problem med känsloätning och matkaos gå min kurs Matfrihet som självstudiekurs till -40% rabatt. Läs mer här (LÄNK)