Går det att vara tjock och lycklig?

Jul 15, 2024 |
Twitter

Vill du ha en gratis receptsamling för Matfrihet? Den laddar du ner här!

....

I hela mitt liv har jag kämpat med att vara tjock i ett samhälle som värderar smalhet över allt annat. Jag har fått lära mig att det bästa en tjock människa kan göra är att försöka bli smal. Ingenting annat räknas. Man kokar ner till att man är en tjock person och måste ändra på det. Det känns som om samhället outalat kräver att en tjock person ska lägga all sin tid, all sin energi, allting på att bli smal. För annars är man inte accepterad i samhället.

En smal person kan göra precis vad den vill. Utveckla vilka färdigheter den vill, ha vilka fritidsintressen som helst. Medan en tjock person, speciellt om man har fötts som en, aldrig får utveckla en egen identitet utan blir bara den här tjocka personen. Jag själv har verkligen varit med om det.

Jag har alltid varit tjock. Redan från en ung ålder kände jag att jag behövde överprestera i skolan för att bli sedd och inte bara vara "tjocka My". Medan alla andra träffade killar och hade olika intressen, fick jag lägga all min tid på Viktväktarna och andra konstiga bantningskurer. Alla förväntade sig av mig att jag skulle sträva efter att bli smal. Även om jag hade jättehöga betyg, har en lång utbildning idag och är en typisk "duktig flicka", så kändes det som att inget av det räknades. Jag var ändå bara den där tjocka tjejen. Och det är så himla konstigt ändå. Att man liksom tappar sitt människovärde.

I 14 år har jag tränat varannan dag, men inte för att bli smal, utan för att må bra och bli stark. Trots detta förväntar sig alla att jag är på gymmet för att bli smal. Det är som om man inte får ha några andra mål än att sträva efter än att gå ner i vikt.

När jag äntligen frigjorde mig från den där tankefällan och började leva mitt bästa liv i en tjock kropp fick jag ett helt nytt liv. Jag går på festivaler, klär mig som jag vill, tar den plats jag behöver, och badar. Det finns ingenting som hindrar mig från att leva livet fullt ut.

Det man verkligen märker är att kroppen aldrig var problemet. Problemet var hur andra behandlade mig, och även hur jag själv tänkte om mig själv. Men när man frigör sig från det och lever livet som om man vore smal, upptäcker man snart hur fantastiskt det levande livet kan vara. Det handlar om att ändra sitt mindset och ta tillbaka sin egen makt.

Här är tre tips som jag hoppas kan hjälpa dig som kämpar med samma utmaningar:

1. Jobba på att ändra ditt perspektiv

Acceptera att din kropp inte är problemet. Det är samhällets syn på din kropp som är problemet. När du inser detta kan du börja leva ditt liv utan att begränsas av andras förväntningar.

2. Sätt egna mål

Träna för att du vill må bra och bli stark, inte för att tillfredsställa andras förväntningar. Hitta aktiviteter du tycker om och gör dem för din egen skull.

3. Omge dig med positivitet

Omge dig med människor som accepterar och älskar dig för den du är. Sök stöd från likasinnade och dela dina upplevelser och framsteg. Det är viktigt att ha en stark supportgrupp som kan peppa dig när det behövs. Exempelvis finns gruppen: Min Tjocka kompis på Facebook (länk)

Du är värd att leva ett fullt och lyckligt liv, precis i den kropp du har. Sluta försöka passa in i någon annans ideal och börja leva för dig själv. Frigör dig från samhällets förväntningar och bejaka den fantastiska personen du är.

Lev ditt bästa liv i din kropp, oavsett hur den ser ut. Du är värdefull och du förtjänar att vara lycklig.

Ljus & kärlek,

❤️My

....

PS! I sommar kan du som har problem med känsloätning och matkaos gå min kurs Matfrihet som självstudiekurs till -40% rabatt. Läs mer här (LÄNK)